MEME BÜYÜLTME AMELİYATI

Memeler kadının beden görünümde fiziği tamamlayan yapılardır . Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir. .Biri diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir. Her iki memenin eşit hale getirilmesi yada hacminin arttırılması için, günümüzde en geçerli yöntem silikon protezler (implant) dir. Kişinin kendi dokuları ile meme büyütme ameliyatları denenmiş, ancak limitli sonuçlar vermiştir. Her protezin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur .Bunlar ameliyattan önce detaylı olarak konuşulmalı ve hangisinin kullanılacağına birlikte karar verilmelidir

Silikon meme protezi (implantı) nedir?

Silikon içeren ürünler kozmetik sanayide ve tıpta başka amaçlarla da kullanılmaktadır. Meme protezleri, meme şeklinde hazırlanmış balona benzer yapılardır. Yuvarlak ve anatomik denilen damla şeklinde olanları mevcuttur. Kadının memesindeki duruma uygun olarak bunlardan biri seçilir .Balon kısmı silikondan yapılmıştır; vücuttaki dokulara uyum sağlaması için protezin yüzeyi pürtüklü olarak üretilmiştir.

Protez konulacak hasta 40 yaş üzerinde ise ameliyattan önce mamografi ve gerekirse ultrasonografi adı verilen radyolojik tetkikler yapılır. Her ameliyatın genel veya kendine özel riskleri vardır. Meme bölgesinde ödem ve ağrı ameliyat sonrası görülen yakınmalardır. Ameliyata bağlı kanama ve enfeksiyon nadir görülen durumlardır.Bazı hastalar ameliyattan sonra meme başlarında artan veya azalan duyarlılıktan ya da kesi çevresinde hissizlikten şikayet ederler. Bu genellikle geçicidir. Nadir durumlarda vücut bu yabancı maddeyi kabul etmeyebilir, protez etrafında kalın bir zar oluşturup (kapsül), sıkıştırıp hapsetmeğe bazen de vücut dışına atmağa çalışır. Kalın kapsül oluşması halinde memelerde sertlik ve bazen asimetri görülebilir. Hafif ve orta kapsüler kontraktür durumunda, protez etrafındaki kapsülün giderilmesi için dıştan masaj ve gereğinde ek ameliyatlar yapılabilir Ağır kapsül kontraktürü ortaya çıktığında protezi çıkarmaktan başka seçenek yoktur . Silikon protezlerin dış yüzeyi çok ince olmakla birlikte dış darbelere oldukça dayanıklıdır. Normal ve orta dereceli masajlar zarar vermez. Kişi ameliyattan 2 ay sonra yüzü koyun yatabilir.

Protez mamografide bir boşluk olarak görülür.Silikon meme protezli bir memede kanser gelişmesi riski artmaz, normal meme dokusu ile aynıdır.

AMELİYAT

Ameliyat genel anestezi ile hastane koşullarında ameliyathanede yapılır.1-2 saat sürer. Protezin konabilmesi için 4-5 cm lik bir iz açılır. Bu izin yerleşimi şunlardan biri olabilir:

  • Meme altı kıvrımı (Submammarian)
  • Meme baş alt kısmı (Sirkumareolar)
  • Koltukaltı (alsiller).

AMELİYAT SONRASI

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir. Protez göğüs kası arkasına konmuşsa birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ameliyat sonrası memeye sütyen veya sargı uygulanır. Erimeyen dikişler varsa 10-12. gün alınabilir. Eriyen dikişlerde dikiş alınmasına gerek yoktur. Erken dönemde şişlik olabilir , meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir. 3 haftadan sonra protez yerine yerleşir ve meme normal olarak işlevini kazanır. Hastaya 2 ay ağır sporlardan (zıplama-koşma gerektiren) uzak durması önerilir. Protezle meme büyütme ameliyatı, genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ruh sağlığını ve psikososyal yapısını düzelten, onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır.

Günümüzde en yaygın olarak içi silikon jel dolu, üzeri pürtüklü (textured) yuvarlak protezler kullanılmaktadır. Protez seçimi ve yerleştirilmesi hastaya, memenin durumuna ve cerrahın tercihine göre değişebilecektir.

tr_TR